Зошто интернетот на телефонот се троши брзо?

Зошто интернетот на телефонот се троши брзо?

Денешните смарт телефони се многу моќни и можат во некои случаи да заменат и лаптоп компјутер. Мноштвото апликации инсталирани на Вашиот мобилен уред, како и нивното користење и одржување, трошат од вклучениот мобилен интернет во Вашата тарифа, со брзина која е подесена на уредот. Најмногу мобилен интернет се троши при преглед на видео датотеки преку Facebook, YouTube, Twitter и сл. Во табелата подолу се наведени примери за тоа колку MB се трошат за гледање видео:

Резолуција

kbps bitrate

10min видео искористува [MB]

1h& гледање на видео искористува [MB]

240p

428 - 828

31.3-60.6

188.1-363.9

360p

528 - 1128

38.7-82.6

232-495.7

480p

 628 - 2128

46-155.9

276-935.2

720p

1628 - 4128

119.2-302.3

715.4-1814.1

1080p

3128 - 6128

229.1-448.8

1374.6-2693

1080@60fps

4628 - 9128

339-668.6

2033.8-4011.3

Ве молиме, земете ги во предвид следниве препораки, како би можеле да се заштите од непотребно трошење мобилен интернет:

  • Опцијата “Data usage” овозможува кај секој модел на телефон да се провери кои од апликациите што ги користиме трошат најмногу интернет.
  • Во случај корисникот да користи WiFi конекција , при слаб сигнал на WiFi конекцијата, интернетот сообраќајот ќе се префрли преку mobile data и ќе се наплатува соодветно тарифниот модел или активираниот интернет пакет. Затоа е секогаш добро при користење на WiFi да се исклучи mobile data на самиот телефон.
  • Опцијата за Tethering (mobile data sharing, hotspot) да биде disabled доколку не се користи. Овој интернет сообрќај може да не се прикажува на internal counter од апликацијата на телефонот.
  • Секогаш исклучувајте “автоматски update“ на оперативниот систем на телефонот и на сите апликации се додека не се поврзете на WiFi мрежа.

 

Нагодувања за Android

Доколку сакате правилно да ги подесите техничките сетинзи на Вашиот ANDROID уред, како правилно да ги подесите Вашите омилени апликации од социјалните медиуми кои најмногу го трошат Вашиот интернет, погледнете го видеото подолу. 

 

Доколку сакате, можете истите подесувања да ги погледнете и сликовито

Data usage

Проверка на “data usage” –која апликација најмногу троши во менито “Settings”

You Tube

HD видеоприказ во You Tube апликацијата при користење мобилен интернет - деактивација. Видеото ќе биде прикажано во помала резолуција и нема автоматски да стартува ново видео, додека на Wi-Fi ќе се прикажува во HD-резолуција.

Facebook

Facebook нагодувања за видеа, кои автоматски стартуваат

Instagram

Instagram нагодувања за приказ на слики и видеа со помала резолуција при користење мобилен интернет

 

Нагодувања за Apple

Доколку сакате правилно да ги подесите техничките сетинзи на Вашиот iOS уред, како правилно да ги подесите Вашите омилени апликации од социјалните медиуми кои најмногу го трошат Вашиот интернет, погледнете го видеото подолу.

 

Доколку сакате, можете истите подесувања да ги погледнете и сликовито

Data usage

Проверка на “data usage” – која апликација користи mobile data. Во менито “Settings” се клика на Cellular и во делот Use cellular data for: корисникот гледа за која апликација користи mobile data.

You Tube

HD видеоприказ во You Tube апликацијата при користење мобилен интернет - деактивација. Видеото ќе биде прикажано во помала резолуција и нема автоматски да се стартува ново видео, додека на Wi-Fi ќе се прикажува во HD-резолуција.

Се отвора You Tube и се клика горе десно на
Потоа се клика на Settings и во тој дел потребное да се вклучи: Play HD on Wi-Fi only

Facebook

Facebook нагодувања за видеа, кои автоматски стартуваат

Се отвора FB апликaцијата и се клика на
Потоа се клика на Account Settings/Videos and photos
Во делот Autoplay треба да стои On Wi-Fi Connections only

Instagram

Instagram нагодувања за приказ на слики и видеа со помала резолуција при користење мобилен интернет

Горе десно во самиот профил се клика на Options
Потоа се клика на Cellular data usage
И се вклучува Use Less Data

Дали сте задоволни од одговорот?

Слични прашања